Perşembe, Ekim 29, 2015

ölüleri gömün

bu oyunu cevahir'deki sahnede izledim. alışveriş merkezinde devlet tiyatrosu sahnesi olursa, izleyici de tiyatro oyununa sinema muamelesi yapıp, çikolatasıyla cipsiyle girmeye kalkar. başbakan kızının protokolde cak cak sakız çiğnediği bir ülkeden bahsediyoruz neticede, bence tiyatro sadece tiyatro için gidebileceğin bir yerde olmalı. her neyse..

salona girip de, sahneye ilk baktığımda, aklımdan geçenler sahne tasarımının müthiş olduğuydu, kimbilir oyun ne kadar güzel olacaktı, hem eleştiriler de kesin abartılıydı.. ayrıca civan canova ve musa uzunlar bir arada olduktan sonra ne kadar kötü olabilirdi ki!

oyun, başından itibaren popülist sosla bezenmiş, sözde anti militarist, "hey dostum burası amerika!" tarzıyla olabildiğince iticiydi. evet savaş kötüydü, fakat bunu 5 yaşındaki çocuğa anlatır gibi anlatacak olduktan sonra, bu kadar gösterişe ne gerek vardı. sahnedeki ihtişam anlatılanları hissettirmek yerine, dekoruyla, ışığıyla, özellikle müzik ve efektleriyle göz boyuyordu. yabancı dilde bir bir tiyatro oyunu izlerken bile sahnede anlatılan bir dram varsa bunu hissedersiniz. ben kendi adıma replikleri anlamadan izleseydim, fahişelerle ilgili kısımdan sonra komedi oynandığına emin olabilirdim.

oyunda ağırlıklı bir karakter olmadığından ne civan canova'nın, ne de musa uzunlar'ın kısacık replikleri seyirciyi oyuna çekmeye yetiyordu. zaten kendilerini ön plana çıkarmaktan çok düz bir oyunculuk sergilemeyi tercih ediyorlardı. oyuncuların çoğunluğundaki bitse de gitsek psikolojisi ve oyundan sıkılmışlıklarını saklayamamaları, bana erdal beşikçioğlu'nu "bir delinin hatıra defteri" nde kimbilir kaçıncı kez sahneleniyorken, sahnede tamamen kendini kaybedişine, delirişine tanık olmamı hatırlattı.

oyunla ilgili ufak detaylar ise, polat alemdar'ı seslendiren umut tabak'ın ve çeşitli dizilerde izlediğimiz oyuncuların da sahnede oluşuydu. ayrıca altı ölü askerin eşlerini teker teker sahne aldıklarında saymayı unutmayın derim.

bu oyunun en güzel tarafı ve bence en güzel performansı ise martha karakteri ile gözde okur ve ayaklanan devasa hac figürüne aitti. yine de eleştirirken haksızlık yapmak istemem, bu kadar emek harcanan her oyun kesinlikle izlenmeye değerdir. hele de emek harcayanlardan biri civan canova ise..

martha karakterinin tiradı için: (bkz: #21497961)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder