Perşembe, Ekim 29, 2015

hayvan çiftliği - erdal beşikçioğlu

bu kadar reklamın ardından müsamerenin az ötesinde bir oyun çıkarılması hoş olmadı. dağ fare doğurdu denilebilir.

muhteşemdi, inanılmazdı gibi histerik ankara seyircisi yorumlarını yapmadan önce, 30 tl'lik bilet satan tiyatrolar nasıl işler çıkartıyorlar, düşük bütçelerle nasıl oyunculuklar sergileniyor görmek lazım. yoksa onların sanatlarına büyük haksızlık edilmiş olur.

erdal beşikçioğlu'nun oyunculuğuna elbette diyecek laf yok ama yönetmen olarak böyle bir oyunun altından kalkamamış. zaten genç bir oyuncu kadrom var, öyleyse neden hayvan çiftliği'ni sahnelemiyorum mantığı da anlaşılabilir değil. zor bir oyun ve ben ister istemez cem emüler sahneleseydi, çok daha etkileyici bir iş çıkartırdı diye düşünüyorum. kaldı ki, diğer bütün detayların ötesinde, verilen mesajlar, alt metinler konusunda da çok yüzeysel kalınmıştı.

oyuncuların fiziksel kondüsyonları çok yüksek olabilir ama neticede sirk değil, tiyatro oyunu izliyoruz. parmak ucunda uzun süreler kalınmadan da bu iş kotarılabilirdi. sırf bu sebepten takdir etmek çok da doğru değil. özellikle at nazlı rolündeki oyuncu, daha çok trip atan bir liseli gibiydi, erkek atı oynayan oyuncunun performansı şahaneyken, bu durum daha da göze battı. bunun yanında tavuklar ve keçiyi oynayan oyuncular çok çok başarılılardı, kendilerini tebrik etmek isterim.

son olarak, görselliği yüksek, bütün olayı koreografi olan bir oyun sahneleyip, seyirci yerleşimini bu kadar geri plana atmak inanılmaz büyük bir eksiklik. sahnedeki aynalar da ancak bu kadar işlevsiz kullanılabilirdi. bu konularda düzenlemeler yapılabileceğini düşünüyorum çünkü oyundaki tek artı sahnedeki devinimken, bu desteklenmeli, seyirciye en iyi şekilde sunulmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder