Perşembe, Ocak 26, 2012

saraybosna - mostar (2011)

     
        tecavüze uğramış güzel ve masum bir şehirdir sarajevo
dayanamayıp siz neden ve nasıl bu kadar güzelsiniz diye sorduğum sıcakkanlı insanların şehri.

şehirde hala silahların, bombaların, savaşın daha doğrusu saldırının bıraktığı izler var. zaman bu izleri yıllar içerisinde yok edecektir belki fakat insanların gözlerindeki hüznün nesillerce aktarılacağını ve çok daha zor kaybolacağını anlamak zor değil.

bu şehir, turistik gezi yapacakların beklentilerini karşılamayacaktır ama oraya gitmek zorunda kalan, beklentisi olmayan insanları derinden etkileyecektir.
sokakta yürürken şarkı söyleyerek para kazanan küçük çocuğun ağıt gibi yankılanan sesini duymak ürpertirken, bascarsija'sında yürümek anadoluda bi çarşıda geziyormuşsunuz hissi verir. bascarsija'ya ulaşım sık sık geçen şirin ve de eski tramvaylarla sağlanır.bascarsija'nın simgesi tarihi sebilden su içenin şehre tekrar geleceğiyle ilgili efsane burada da geçerlidir. kahvaltınızı boşnak böreğiyle yapabileceğiniz şehrin en özel yemeği ise cevapcicidir. ardından güzel bir boşnak kahvesi iyi gelecektir. türk-osmanlı kültüründen derin izler taşıyan bu kültürde, ilginçtir ki bir tek çay alışkanlığımız benimsenmemiş.

türk olduğunuzu söylediğinizdeki sevgi gösterileri duygulandırıyor insanı, ayak üstü sohbetlerde o sırada hangi türk dizisi yayınlanıyorsa hemen ondan bahsetmeye başlıyorlar ve sohbetin sonunda buruk bir gülümsemeyle"allaha emanet" diyererek vedalaşıyorlar. yaşadıkları yıkımın adaletsizliğini sorgulamak yerine, bu durumla derin bir inançla başetme yolunu seçmişler, tepkileri ve başkaldırıları seçtikleri din olmuş bir anlamda.

şehrin içinden geçen nehrin ismi miljacka'dır, nehrin üzerinde birçok köprü görürsünüz. bu köprülerden biri olan latin köprüsü, senelerce bize tarih kitaplarında anlatılan, avusturya-macaristan imparatorluğu veliahtı franz ferdinand'ın gavrilo princip tarafından öldürülmesi ile1. dünya savaşı'nın başladığı söylenen yerdir. tarihin izlerini sürmek için günübirlik bir mostar ziyareti yapmanız yeterli olacaktır. (bkz:mostar köprüsü)

sarajevo duygusuz, taş kalpli bir insanın bile içini acıtacak ve kendisine hayran bırakacak asil bir şehirdir.

not: bence geceyi mostar'da geçirmek pek gerekli değil, saraybosna'dan günübirlik ziyaret için uygun bir mesafede. konaklamak için israrcı olanlara önerim, çok güzel bir tarihi konak olan http://www.muslibegovichouse.com/.

sabah çok erken çıkış yapacağınızı, kahvaltı hazırlamasına gerek olmadığını belirttiğiniz halde, sandviç, içecek ve meyvelerle hazırlanmış bir paketi hazırlayıp, giderken almanız için kapınıza asan bir adam işletiyor ve bu tarihi konağın hikayesini dinlemezseniz alınabiliyor, giderseniz ona türkiye'den selam götürün lütfen.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder